Google+ Quiltinspiratie: Workshop Tentmakers of Caïro

woensdag 20 mei 2015

Workshop Tentmakers of Caïro


Quilt van de tentmakers of Caïro
Quilt van de tentmakers of Caïro


Een tijdje terug was er in Enschede een tentoonstelling van de Tentmakers uit Caïro. Ik heb daar ook een workshop gedaan. Het was superleuk en inspirerend!

De tentmakers maakten vroeger een soort panelen voor in de tenten van bedoeïnen om deze te isoleren en te versieren. Ze werden met de hand gemaakt en de technieken en patronen die ze gebruiken lijken op sommige applicatietechnieken die we in het quilten kennen. De patronen zijn over het algemeen kleurrijk en prachtig om te zien.


Quilt van de tentmakers of Caïro
Quilt van de tentmakers of Caïro


In de workshop kregen we een patroon met lotusbloemen en we leerden hoe we dat konden overnemen op de achtergrondstof. Daarna werd er een soort groffe canvas laag achtergehouden en konden de bloemen erop worden geappliceerd. De techniek die de tentmakers hiervoor gebruiken lijkt erg op needle turn appliceren.


Proefje met patroon van Tentmakers of Caïro


In de workshop zelf had ik nog maar een paar steekjes gemaakt. En natuurlijk was ik te ongeduldig om dit thuis met de hand te gaan doen, dus heb ik de vormen met behulp van vliesofix op de stof geplakt en afgewerkt met een satijnsteek.


Detailfoto applicatie afgewerkt met satijnsteek
Detailfoto applicatie met satijnsteek


Hij is overigens nog niet af. Ik vind het effect mooi, maar ik weet nog niet zo goed wat ik er mee zal gaan doen. Het is maar een klein ontwerpje en de kleuren zijn een stuk traditioneler dan wat ik meestal gebruik. Voorlopig is het dan ook een UFO (unfinished object) geworden.

De workshop was wel ontzettend leuk om te doen. Heel bijzonder om dit handwerk uit een andere cultuur te zien en te horen hoe deze techniek van vader op zoon wordt overgedragen.
Voor meer prachtige quilts van de tenmakers zie onderstaande link:

Afbeeldingen quilts tentmakers of Caïro

5 opmerkingen:

 1. Leuk dat je langskwam op mijn blog en een reactie achterliet. Wat heb jij ook een leuk blog! Superhandig met alle tips die je geeft. Ik zal er één dezer dagen eens even doorheen wandelen.
  Ik heb wel een idee wat je met je proef-lapje zou kunnen doen: misschien een blokkenboek maken?
  Je werkt hem af als voorpagina, en maakt ook een achterpagina. Ertussen doe je wat pagina's van hobbs, al dan niet in een bindmapje, en je kunt hem vervolgens gebruiken als je blokken gaat maken voor een project. Ik werk meestal met de hand, en teken dan alle patroondelen en leg het uit op de hobbs. Zo kan ik een aantal blokken voorbereiden en eventueel meenemen als ik ergens heen ga om te naaien. Zeker als ik heel produktief wil zijn werkt het voor mij heel goed.
  Groet van Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Mar, en wat een goed idee om een blokkenboek te maken. Daar had ik nog niet aan gedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je naar die workshop bent geweest! Ik heb genoten van de foto's die je hier liet zien.

  BeantwoordenVerwijderen