Google+ Quiltinspiratie: Leren quilten deel 11: een snel patchwork blok maken in vier simpele stappen

woensdag 8 april 2015

Leren quilten deel 11: een snel patchwork blok maken in vier simpele stappen


Quilts worden gemaakt van patchworkblokken. Vandaag wil ik je één van de makkelijkste patchworkblokken laten zien die er is, namelijk de four patch. Letterlijk vertaald betekent four patch vier lapjes.

Dit is een four patch


Four patchEn deze quilt zou je er bijvoorbeeld mee kunnen maken


Quiltontwerp van four patches


De fourpatch ziet eruit alsof je vier vierkantjes aan elkaar hebt genaaid. Dat zou je kunnen doen, maar er is een snellere manier. Dit is één van de redenen waarom ik quilten zo leuk vind. Er zijn allerlei trucjes om het naaien makkelijker en sneller te maken.

Snelle methode om fourpatch te naaien

Stap 1
We beginnen met twee stroken. Ik heb gekozen voor kleine blokjes en dus smalle stroken, maar je kunt ze zo breed maken als je wilt. Omdat ik wil eindigen met fourpatches van 3,5 x 3,5 inch, heb ik stroken van 2,25 inch gesneden.


Stroken stof


Stap 2
Leg ze met de goede kanten op elkaar en naai een quiltzoom (1/4 inch of 6 mm) langs de lange kant. Klik hier om te zien hoe je een goede quiltzoom naait.


Stroken stof worden aan elkaar genaaid


Neem de tijd om de quiltzoom precies te naaien en stop af en toe even om de stroken recht op elkaar te leggen. Strijk de zoom (open).


Stap 3
Snijd één uiteinde van de strook recht, door streepjes op de liniaal precies langs de genaaide naad te leggen.


De zijkant van de stroken  stof moet worden bijgesneden


Snijd nu twee strookjes van 2,25 inch. (Ik had een foutje gemaakt. Op de foto heb ik de liniaal op 2 inch liggen, maar zorg dat jij hem op 2,25 inch legt!) Zorg dat de stroken die je snijdt net zo breed zijn als jouw oorspronkelijke stroken. Dan heb je automatisch genoeg ruimte voor de quiltzoom.


Snijden van stroken stof


Nu heb je twee strookjes die uit twee delen bestaan.

Stap 4
Naai de twee strookjes aan elkaar. Leg ze met de goede kanten op elkaar waarbij je de kleuren omwisselt. In mijn geval heb ik dus roze op blauw en blauw op roze gelegd.
Het is belangrijk dat de naden van de four patch precies aansluiten. Daarom gebruik ik een speld om de naden goed op elkaar te houden. De speld heb ik precies door de naden van beide strookjes gestoken.


Spelden van quiltzoom


 De spelden die ik gebruik zijn dunne patchwork spelden van Clover. Ik naai er heel voorzichtig overheen met de naaimachine. Ik waarschuw je dat dit nogal omstreden is! De meeste quilters halen hun naalden eruit vlak voor ze er met het voetje overheen gaan. Als je naaimachinenaald de speld raakt, kunnen er namelijk ongelukken gebeuren! Als je het veiliger vindt om de spelden eruit te halen, zou je er aan weerskanten van de naad nog een extra speld bij kunnen gebruiken, zodat de stof niet verschuift als je de speld uit de naad verwijdert.

Klaar!
Een simpel patchwork blokje waar je er makkelijk een heleboel van achter elkaar kunt maken als je langere strips gebruikt. Voor meer tips om snel patchwork te naaien klik hier.


Fourpatch blokAan het begin liet ik je al een quilt zien die je met fourpatches zou kunnen maken. Hier nog wat meer inspiratie voor quilts met deze simpele patchwork blokken.

Wat nou als je in plaats van twee stroken, vier stroken zou gebruiken. (Let op dat je bij stap drie nog steeds de breedte snijdt van één originele strook, alleen snijd je er nu vier.)


Quiltontwerp four patch


Als je verschillende maten zou combineren, kun je een blok maken dat er al wat ingewikkelder uitziet. Hij is nog steeds heel simpel om te maken!


Four patch blok variatieEn zo zou een quilt met dit blok eruit kunnen zien.


Quiltontwerp met fourpatchesIn een andere opstelling en met andere kleuren krijg je weer een hele andere quilt!


Quiltontwerp met fourpatches


Dezelfde blokopstelling en kleuren, maar de kleuren zijn nu in een andere volgorde gebruikt.


Quiltontwerp met fourpatches


De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!


Contrast in quilt
Tot slot nog iets waar je rekening mee moet houden als je de kleuren van blokken kiest en dat is contrast. Om het patroon van de verschillende delen in je blok goed te laten zien is het handig om stoffen met verschillend contrast te gebruiken. Contrast in een quilt kun je het makkelijkste creëren door lichte en donkere stoffen te combineren. Hieronder zie je een voorbeeld van een quiltontwerp waarbij ik alleen lichte kleuren heb gebruikt. Je ziet dat het patroon meteen veel minder duidelijk wordt.
Binnenkort laat ik je zien hoe je meer blokken kunt maken voor nog veel meer quiltontwerpen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen