Google+ Quiltinspiratie: Quilten met bloemen!

maandag 16 februari 2015

Quilten met bloemen!


Bloemenquilt in wording
Bloemenquilt

In een vorige blogpost heb ik deze top al eens laten zien.


Pinwheel blokjes
Pinwheel blokjes


Nu wil ik je laten zien hoe ik deze quilt ontworpen heb. Eigenlijk is het een bijna natuurlijk proces. Ik begin met een paar mooie lapjes en daar voeg ik steeds iets aan toe, net zolang tot ik tevreden ben.

Ik had allemaal verschillende lapjes van 10 x 10 cm als uitgangspunt. Ze waren voornamelijk rood, beige en blauw gekleurd.  Ik besloot ze te combineren met ecru-kleurige stof, omdat dat een mooi "antiekerig" effect gaf en maakte hier pinwheel blokjes van. 
Nadat ik ze op mijn ontwerpboard (grote lap flanel die aan de muur hangt) had gehangen in een volgorde die ik mooi vond, naaide ik ze aan elkaar. Ik hield een lap over van ongeveer 60 bij 100 cm.

Deze maat zou oké zijn voor een wandquilt, maar ik vond hem te saai om zo op te hangen. Als ik er meer omheen zou maken zou hij te groot worden voor onze kamer. Dus besloot ik dat het een dekentje moest worden. Een fijne maat voor een eenpersoonsdeken vind ik 1.50 x 2.00 meter. Daar kun je heerlijk onderkruipen zonder dat er ergens een lichaamsdeel uitsteekt en koud wordt. 

Ik bedacht dan ook dat er een rand omheen moest komen om de quilt groter te maken. Op ruitjespapier maakte ik een ontwerp. Het middenstuk stelt de top die ik tot nu toe had gemaakt voor. Na wat gereken en gestreep (excuus voor het gekras, ik wist destijds nog niet dat deze prachtige tekening op mijn blog zou belanden) kwam ik hierop uit. 


Quiltontwerp op ruitjespapier
Ontwerp op ruitjespapier


Ziet er op papier best leuk uit toch? Maar toen ik de ecru randen aan de top had gemaakt, vond ik het wel een erg groot leeg oppervlak tussen de pinwheelblokken en de piano rand. 

Wat te doen?

Nou word ik nergens zo vrolijk van als van bloemen, vooral bloemen in heel veel kleuren! Dus eigenlijk zat er maar één ding op. Bloemen plukken!


Bloemen applicaties
Bloemenapplicaties


Ik tekende wat simpele bloemvormen uit, tot ik er één had waar ik tevreden over was. De bloemen heb ik geappliceerd met de raw edge techniek en afgewerkt met een applicatiesteek op mijn naaimachine. Binnenkort meer info over appliceren, dan zal ik deze techniek uitgebreid toelichten.


Applicatie afgewerkt met applicatiesteek
Applicatie afgewerkt met applicatiesteek


Zoals je kunt zien ben ik nog bezig met het machinaal quilten van de drie lagen. Die donkere lijnen op de pinwheelblokken zijn markeringen met potlood. In een workshop van de Egyptian Tentmakers, had ik gezien dat je met een zacht potlood heel makkelijk op stof kunt tekenen. Ik vraag me nu alleen af of het er allemaal wel uit gaat in de was. Ik zou je deze methode dan ook absoluut niet aanraden! In de blogpost over quiltbenodigdheden kun je zien dat ik tegenwoordig vaak uitwasbare viltstiften gebruik. Ik wou dat ik dat hier ook gedaan had... Als hij helemaal af is en ik heb hem gewassen zal ik het eindresultaat nog even showen. Hopelijk zie je dan geen potloodresten meer!


Machinaal gequilte cirkels
Machinaal gequilte cirkels


Ik heb ervoor gekozen om cirkels op de pinwheels te quilten, omdat rechte en ronde vormen zo mooi contrasteren. Rondom de bloemen ben ik aan het echoquilten. Ik doe het niet te dicht op elkaar, zodat de quilt lekker soepel blijft. Het is tenslotte een quilt om straks lekker onder te kruipen. Ik kan me er nu al op verheugen!


Echoquilten rondom bloemen
Echoquilten rondom de bloemen


Tot gauw!


10 opmerkingen:

 1. Hello, Marlies! It's nice to meet you all the way from the Netherlands. Your quilt is gorgeous. I love your design and your quilting. So eye catching. Thank you for linking to WIPs Be Gone - this wip of yours will be done in no time.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks for the compiment and the oppurtunity to link my blogpost! It's so nice to share a project with the world.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi! I really like this quilt, it is very cheerful! I also liked seeing how it was designed. I hope your pencil marks wash out! (I usually use washable markers, too.)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. PS, If you're on Twitter, I'm @scooquilt. We have a fun group we call the Twilters, mostly from the US, but also from the UK, Australia, and New Zealand. Send me a tweet and I'll introduce you!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks scooquilt! I'm nog really active at Twitter rigth now, but perhaps this might be a good moment to change that!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh my, this quilt is gorgeous! It was a great idea to put applique in the wide border to make the quilt bigger. Pinwheels are one of my favorite blocks, and I love the way you're quilting them. The soft pencil should come out in the wash. If not, just wash it again before putting it in the dryer (is you use a dryer in NL) I can't wait to see it all finished!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh my, this quilt is gorgeous! It was a great idea to put applique in the wide border to make the quilt bigger. Pinwheels are one of my favorite blocks, and I love the way you're quilting them. The soft pencil should come out in the wash. If not, just wash it again before putting it in the dryer (is you use a dryer in NL) I can't wait to see it all finished!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Thanks Kati, I hope you're right about the pencil lines!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Marlies, I love your quilt. The idea of putting the flowers in the wide open ecru area was truly an inspiration! It made a spectacular quilt. Someone will be very fortunate to receive this quilt and sleep under the warmth of love.
  Marsha from Quilterinmotion.net

  BeantwoordenVerwijderen